deallesvergelijker.nl

Wie is aansprakelijk bij autoschade door gladheid?

Eerder deze maand liepen flink wat auto’s schade op door ijzel en sneeuw. Het kwam vaker dan eens voor dat een auto een schuiver maakte of ongelukken veroorzaakte. Ook de komende tijd kunnen we nog echt winterweer verwachten. Maar wanneer u door de ijzel of sneeuw in een ongeluk terecht komt, wie draait er dan op voor de kosten? Wie is aansprakelijk bij autoschade door gladheid?

Als consument met een eigen auto bent u in Nederland altijd verplicht om uw auto te verzekeren tegen wettelijke aansprakelijkheid, afgekort WA. Wanneer de auto WA verzekering is, dan bent als automobilist verzekerd bij schade die u veroorzaakt aan de auto van een ander. Bij deze autoverzekering is de eigen schade echter niet gedekt. Voor deze kosten moet u dan ook zelf opdraaien. 

Ook hebt u de mogelijkheid om voor een WA beperkt casco of de WA casco (all risk) verzekeringen te kiezen. Bij WA beperkt casco krijgt u enkele aanvullingen op de verzekering ten opzichte van de WA dekking, zoals bijvoorbeeld diefstal en ruitbreuk. Aanrijdingsschade valt hier echter niet onder, waardoor de schade bij gladheid bij deze verzekering vaak niet gedekt wordt. De meest uitgebreide verzekering keert als enige de schade uit die is ontstaan aan de eigen auto. Wilt u zeker weten dat u niet voor de kosten van schade gladheid op wilt draaien, dan moet u een WA casco (all risk) verzekering afsluiten. Dan kunt u deze schade op de verzekering claimen.  

Ga terug naar ons nieuws overzicht