deallesvergelijker.nl

Overstappen autoverzekering wordt makkelijker

Volgend jaar wordt het voor u eenvoudiger om op een andere verzekeraar over te stappen wanneer u een autoverzekering wilt afsluiten bij een andere verzekeraar. Per 1 januari komt er namelijk een wijziging in het systeem voor schadevrije jaren.

Terugval schadevrije jaren

Wanneer u de schade op uw autoverzekering claimt kan het zo zijn dat u terugvalt in uw schadevrije jaren. Hoeveel jaren dit zijn verschilt doorgaans per verzekeraar. Dit kan soms voor verwarring en onduidelijkheid zorgen, vooral wanneer u wilt overstappen op een andere verzekeraar. Vanaf 1 januari zal deze onduidelijkheid verdwijnen. Vanaf dan zal de terugval in schadevrije jaren bij iedere verzekeraar helemaal gelijk zijn. Bij meer dan vijftien schadevrije jaren valt de consument terug naar tien schadevrije jaren. Het minimale aantal schadevrije jaren dat u volgend jaar kunt hebben zal min vijf zijn.

Bonus-malus systeem

Momenteel wordt voor de autoverzekering een bonus-malus systeem gehanteerd. Dit systeem houdt in dat rijders die geen schade claimen een lagere premie hebben dan schaderijdende bestuurders. Voor ieder schadevrij jaar dat u rijdt stijgt u dus als het ware een trede op de bonus-malusladder. Wanneer u overstapt op een andere verzekeraar kan dit echter voor problemen zorgen omdat het dan niet altijd duidelijk is op welke trede u dan terecht komt doordat hier een andere regel gehanteerd wordt. Vanaf 2016 is dit dus niet langer het geval, doordat het dan bij iedere verzekeraar gelijk is.

Ga terug naar ons nieuws overzicht