deallesvergelijker.nl

Opstalverzekeringen, hoe zit dat voor uw appartement?

Steeds meer starters en gepensioneerden kiezen tegenwoordig voor een appartement, de koopprijs ligt lager en vaak is er een voorziening voor verschillende services die u bij een eigen huis niet zult krijgen. Een opstalverzekering is verplicht voor hypotheekhouders maar wanneer u een appartement koopt ligt het afsluiten van een opstalverzekering wat gecompliceerder. De meeste appartementencomplexen hebben namelijk een Vereniging van Eigenaren, voor een maandelijks bedrag regelen zij gezamenlijk onderhoud en services van het gebouw.

Vereniging van Eigenaren

Als u een appartement koopt kan het zijn dat het gebouw wordt beheerd door de Verenging van Eigenaren, voor een maandelijks bedrag regelen zij verschillende zaken zoals het onderhoud aan gemeenschappelijke ruimten. Bij een actieve VVE kan het ook zijn dat zij voor het gehele gebouw een opstalverzekering af hebben gesloten, in dit geval zullen de kosten in uw maandelijkse of jaarlijkse bijdrage aan de VVE zijn verrekend. U hoeft dan geen eigen opstalverzekering af te sluiten maar u moet wel goed letten op de dekking van deze verzekering. Meestal heeft de gemeenschappelijke opstalverzekering namelijk standaardvergoedingen voor de badkamer of keuken en als u bijvoorbeeld een luxe badkamer, keuken of parketvloer heeft kan het zijn dat u ook een eigen opstalvergoeding nodig heeft om eventuele schade hieraan volledig vergoed te krijgen.

Zelf verzekeren

Niet elk appartementencomplex heeft een VVE of actieve VVE, in dit geval zal u zelf een opstalverzekering af moeten sluiten. Het is niet bij elke verzekeraar mogelijk om voor een apart appartement een opstalverzekering af te sluiten. Bij de verzekeraars waar dit wel mogelijk is moet u goed opletten, voor appartementen wordt namelijk een aparte appartementsclausule in de polis opgenomen waar u meestal een toeslag over moet betalen. Hiermee zijn ook de gemeenschappelijke ruimten waar u mede-eigenaar van bent verzekerd voor schade. Controleer deze clausule goed, het kan namelijk zijn dat schade door eigen schuld uitgesloten is waardoor het niet mogelijk is vergoeding te krijgen voor schade die door een mede-eigenaar is veroorzaakt.

Ga terug naar ons nieuws overzicht