deallesvergelijker.nl

’Goedkope’ energietarieven vaak duurder

De laatste jaren zijn er veel reclames geweest van energiebedrijven die hun klanten de meest voordelige prijzen bieden. Ze proberen met lage energietarieven nieuwe klanten te werven. Nu is echter gebleken dat deze prijzen hoger oplopen dan verwacht en uiteindelijk zelfs duurder uit kunnen pakken. Energiebedrijven brengen vaak namelijk hoge vastrechtkosten in rekening. Volgens de consumentenbond verdienen deze bedrijven de lage instaptarieven ruim weer terug. Deze conclusie kan getrokken worden uit een analyse van de prijzen van tien grote energiebedrijven.

Wat zijn vastrechtkosten

Vastrecht is het vaste jaarlijkse bedrag dat gebruikers van gas, water en elektra betalen ongeacht hun verbruik. Consumenten zijn geneigd om alleen naar de energiekosten te kijken. Ze letten over het algemeen meer op zaken als het variabele tarief en de prijs per kubieke meter gas. Dit zorgt er voor dat veel mensen voor nare verrassingen komen te staan. Er wordt namelijk gedacht dat er voor een goedkope optie gekozen wordt, terwijl de kosten aardig hoog op kunnen lopen.

Vastrechtkosten Nederlandse Energiemaatschappij

Een goed voorbeeld van een aanbieder die lage energietarieven aanbiedt maar hoge vastrechtkosten rekent, is de Nederlandse Energiemaatschappij. De Nederlandse Energiemaatschappij heeft vaak aantrekkelijke acties voor de laagste variabele tarieven, maar rekenen ze ook de hoogste vastrechtkosten voor contracten voor stroom en gas. Daar staat tegenover dat enkele van de grootste aanbieders van Nederland lage vastrechtkosten rekenen, maar wel hogere bedragen voor de vaste lasten vragen. Het hangt van persoonlijke omstandigheden af welke leverancier het voordeligst is.

Ga terug naar ons nieuws overzicht