deallesvergelijker.nl

Energie met enkel of dubbel tarief: de meest gestelde vragen

Een energieabonnement kan gebaseerd zijn op een enkel of dubbel tarief maar hier zijn vaak vragen en onzekerheden over. Wat houdt dit tarief in, wat is precies het verschil en hoe beïnvloedt dit uiteindelijk uw energierekening? Deallesvergelijker helpt u verder en legt alles haarfijn uit zodat u met alle zekerheid de beste energieleverancier uit kunt kiezen.

Wat is het verschil?

Het verschil tussen het enkele en dubbele tarief is vrij eenvoudig, bij het enkele tarief betaalt u de hele dag hetzelfde voor de geleverde energie. Bij een dubbel tarief betaalt u overdag een andere prijs voor de geleverde energie dan ’s nachts, deze verschillende tarieven worden ook wel aangeduid met ’normaaltarief’ voor overdag en ’daltarief’ voor ’s nachts. Het daltarief is lager dan het normaaltarief dus als u een energieabonnement met dubbel tarief heeft kunt u uw energiegebruik hierop aanpassen en zo nog meer besparen. De prijs voor geleverde energie bij een enkel tarief ligt tussen het normaal- en daltarief in, de precieze verhouding is afhankelijk van de leverancier.

Kan ik zelf kiezen voor een enkel of dubbel tarief?

Het tarief dat u afsluit bij uw energieleverancier is afhankelijk van de energiemeter die u heeft. Wanneer u een dubbele meter heeft zult u automatisch energie met een dubbel tarief geleverd krijgen en bij een enkele meter heeft de geleverde energie een enkel tarief. Wanneer uw huis een enkele meter heeft is het niet mogelijk een dubbel tarief aan te vragen bij uw energieleverancier omdat deze geen onderscheid kan maken tussen de tijdstippen voor een normaal- of daltarief. Als u een dubbele meter heeft kunt u, met uitzondering van een aantal aanbieders, ook kiezen voor een enkel tarief. Dit moet u echter van tevoren expliciet aangeven, ook bij een overstap naar een nieuwe leverancier.

Wanneer geldt het daltarief?

De tijden waarop het daltarief geldt is afhankelijk van de regio waar u woont. In Noord-Brabant en Limburg geldt het daltarief tussen 21.00 en 07.00, weekenden en enkele feestdagen. In de rest van Nederland geldt het daltarief tussen 23.00 en 07.00, weekenden en enkele feestdagen. Het kan echter zijn dat uw gemeente afwijkende tijden heeft, wij raden u dan ook aan dit na te vragen bij de netbeheerder of na te kijken op uw jaarnota. Wilt u energie vergelijken klik dan hier.

Ga terug naar ons nieuws overzicht